пʼятниця, 2 травня 2008 р.

Світ Без Кордонів 2004


У вересні 2004 року Локалкою вперше в історії був реалізований PBoX (Project Based on eXchange), який, у підсумках, пройшов досить успішно. "Світ Без Кордонів" уже був реалізований декількома ЛК у 2003 році, тож попередні напрацювання стали досить корисними наступного року. Мета проекту - представлення своєї культури іноземними стажерами школярам міста Тернополя та спілкування із ними на різні теми, пов'язані із міжкультурним діалогом та подолання культурних бар'єрів та стереотипів. Проект складався із двох етапів, "чергувань стажерів" - після місяця роботи стажери їхали працювати у інше місто, а на їх місце приїжджали нові. На початку, в середині та у кінці проекту проводилися національні конференції WWB для координаторів та учасників проекту.

Самотужки Тернополю вдалося зметчити дві форми, а решта дві людини приїхало у результаті кооперації національного комітету з різними країнами. OCP проекту був Ярослав Лисак, VPICX 04-05, але проект, беручи до уваги його масштаб (4 реалізовані стажування в Insight 2 і по 4 стажери кодного місяця), робився більшістю локалки. За умовами проекту, крім фі у 600 доларів (кошти на яке В.Кіяшко позичав у батьків), кожен ЛК мав забезпечити стажерів проживанням та харчуванням. Локалці на перший місяць вдалося зрейзити проживання у тільки-но побудованому 11 корпусі ТАНГ. Під час другого раунду WWB стажерів хостили айсекери - Лора жила у В.Кіяшка, Менче у О.Дручак, Фатіх у кімнаті з І.Крейсом, Вілма у бабусі М.Ключик - за що їм величезна подяка від Локалки. Харчі як у перший, так і другий, місяць стажерам зносили усі:)



Тож у перший місяць в Тернопіль приїхали:
  • Прімош Розман із Словенії
  • Майя Лехто із Фінляндії
  • Адріана Попеску з Румунії
  • Мілкіца Панєва з Македонії


Про перших ВВБ стажерів у Тернополі можна сказати тільки позитивні слова - усі вони виявилися дуже приємними особистостями, які швидко влилися у колектив Локалки і були активними учасниками усіх формальних та неформальних (особливо!) зустрічей та заходів у той час. Прімош, Майя, Адріана та Мілкіца стали справжніми друзями ЛК, з якими навіть і зараз підтримується зв'язок. В.Кіяшко та І.Крейс завдяки частим поїздкам за кордон мали змогу неодноразово зустрітися з ними після завершення проекту.


Фото 1 - "Світ Без Кордонів" 2004. 1-й раунд. Зліва направо.
Верхній ряд - О.Байкалова (а.Франківська), М.Лехто, О.Бурак, П.Розман, Б.Кухарський, М.Панєва.
Нижній ряд - С.Заїка, А.Вівчар, В.Кіяшко, А.Попеску, В.Легкий, І.Крейс.



Не зважаючи на усі челленджі, пов'язані з проведення проекту у Тернополі, стажери були дуже задоволені перебуванням у нашому місті. Особливу подяку тут заслуговує І.Крейс, який на той час виконував обов'язки рісепшен координатора і зробив ще один рісепшен вікенд у Млинках для WWB стажерів. Після першого раунду, завдяки розповідям стажерів із Тернополя, у другому раундів удже було багато бажаючих приїхати до нашого файного міста:).




Другого місяця до Тернополя приїхали:


  • Фатіх Караман з Туреччини
  • Вілма Слевін з Ірландії
  • Менче Івановська з Македонії
  • Лора Маллінс з США



І знову ж таки стажери виявилися дуже чудовими людьми. Рісепшен був на найвищому рівні, тож рівень задоволення перебуванням у Тернополі був на надзвичайно високому рівні.
Проект завершувався під час подій Помаранчевої революції (що не позначилося на якості його проведення, принаймні у Тернополі), тож у стажерів був інший унікальний досвід та спогади з України.

Фото 2 - "Світ Без Кордонів" 2004. 2 раунд. Зліва направо. Л.Маллінс, М.Івановська, Ф.Караман, К.Павлюк, В.Слевін.



Немає коментарів: